divendres, 9 de maig del 2014

Control de Salmonel·la en gallines de posta



Salmonel·la és un mot que provoca basarda a molta gent. Aquest gènere de bacteris s'ha fet famós per la seva repercussió en la salut humana i animal. En humans els principals inductors de la malaltia són Salmonella Enteriditis i Salmonella Typhimurium, ambdues es transmeten per ingesta d'aliments contaminats. Però de on prové aquesta contaminació? Aquest bacteri es troba entre les femtes dels animals i humans infectats (es calcula que un humà excretarà bacteris de salmonel·la durant un any desprès de la infecció malgrat estar curat), per tan els aliments que es troben infectats és per haver entrat en contacte amb femtes d'animals infectats. Per aquest motiu és prima la higiene en els locals on es crien els animals, ja que d'aquesta manera s'evita al màxim el risc de contagi. 

En el cas de les gallines de posta el problema és la seva afició a picotejar pel terra cosa que les porta a consumir les femtes de les altres quasi sense voler. Altrament, l'ou és un dels receptacles més higiènics que existeix ja que tenen la doble barrera de la closca i de la membrana interna. En la majoria dels casos la infecció es produeix en trencar l'ou si aquest té presència de femtes a sobre, ja que malgrat estar la gallina sana en aquelles condicions s'hi pot desenvolupar perfectament el bacteri. Per aquest motiu la segona barrera contra la propagació de la malaltia és la discriminació dels ous bruts o esquerdats.

Per descomptat s'ha de fer un seguiment a la pròpia gallina, per aquest motiu es fan un seguit de autocontrols transmetent la mostra de femtes a un laboratori oficial. En aquest laboratori s'hi fan els cultius de bacteris pertinents, si el laboratori ens avisa que la gallina està malalta la producció d'aquell lot queda immediatament destinada a destrucció fins a la confirmació de la contaminació mitjançant un segon anàlisis. Si la infecció es confirma els animals són destinats a sacrifici i incineració. La explotació per la seva part és sotmesa a un seguit de controls especials i un període de quarantena.

Com podeu veure el perill d'infecció a través d'ous d'una explotació legal i amb els pertinents permisos és bastant baixa donat els rigorosos controls als quals estem sotmesos. Cal per tan incidir en la importància de rebutjar els ous venuts de forma fraudulenta sense cap tipus de control sanitari. Per tan mireu sempre si tenen el codi de explotació marcat al ou (es tracta d'un segell amb tinta alimentària innòcua que no afecta al sabor de l'ou), si no el té per motiu de la seva mida han de tenir un cartell visible a la parada on hi surti el seu numero de explotació. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada